Изложба на Христо Харалампиев в Ракурси

От 30 октомври – 15 ноември галерия "Ракурси" (ул.”Хан Крум”4а) представя изложбата "Тялото" – скулптура и рисунки на Христо Харалампиев.

С изложбата си в галерия “Ракурси” Христо Харалампиев се връща към темата за човешкото тяло. Според художника, това е вечна и непреходна тема, но често е загърбвана, поради трудностите при пресъздаването й. За него човешкото тяло е универсално изразно средство – носител на идеи и емоции. Възвеличавано или разпъвано на кръст, то винаги е било онази енигма, събрала в едно преходността на земната материя и посланието на духа. Женско или мъжко, еднакво красиво и привлекателно в своята цялост и възможност за творческо претворяване. Пазещо някъде дълбоко в себе си онази искрица подарена от Твореца и Първоучителя. Искра, запалила неистовото желание за самопознание и творческа реализация.

Христо Харалампиев създава монументална и кавалетна скулптура, изявява се и в областта на рисунката. От 1983 г. преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София, а от 2000 г. е професор в катедра “Рисуване и моделиране” на този университет. В периода 1999 – 2004 г. е председател на СБХ.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Асоциация “Арт Диалог”, Франция, Ателие-галерия “Светлин Русев”, художествени галерии в страната, частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея и др.

   

Сподели в: