Изложба на фондация „Йордан Парушев” през август

От 6 август до 28 август ще се състои изложба на фондация „Йордан Парушев”. Съюзът на българските художници ви покани на официално откриване на 6 август от 18.00 часа в галерия „Райко Алексиев”.

На 30 юни фондация „Йордан Парушев” обяви наградените автори от първия национален конкурс „Хартията в съвременното изкуство” 2014. Миглена Йончева – Николова от София бе отличена с първо място в националния конкурс за съвременно изкуство за млади автори на името на известния художник Йордан Парушев. Тя получи диплом и статуетка, реплика на знакова творба на художника. Второ място спечели концептуалната творба „Докосване” на Стефан Димитров от Бургас, а трето – инсталацията „Под повърхността” на Наньо Бакалов от Ловеч.

Председател на журито е проф. Станислав Памукчиев от Националната художествена академия, а членове – проф. Ани Бояджиева, Любен Генов, доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов.

В конкурса участват 309 автори от 16 града в страната, както и художници от Чикаго, Париж, Мадрид и Лондон. С номинираните от тях 48 творби беше подредена изложба в зала „Сирак Скитник” в Сливен, а през август същата селекция гостува и в галерия „Райко Алексиев”. Представени са инсталации, живопис, графика, скулптура, фотография, видео, концептуални творби, оп-арт, колажи и смесена техника. Номинираните творби ще бъдат показани и на изложби и във Велико Търново и Париж.

Сподели в: