Изложба на Тодор Тодоров в галерия Дебют

От 23-ти до 30-ти ноември 2007 г. в галерия “Дебют” (София, Художествената гимназия, бул. “Васил Левски” 62) можете да видите изложбата на Тодор Тодоров – “Обичам това училище”.

Тодор Тодоров е автор от средното поколение, познат както с монументалните си творби в паркова и градска среда, така и с изложби от кавалетна скулптура у нас и чужбина.

Той реализира множество творби за паркова и архитектурна среда в над 16 страни на 4 континента – България, Англия, Япония, Австрия, Китай, Обединените Арабски Емирства, Португалия, Франция, Тайван, Турция, Австралия, Южна Африка, Шотландия, Унгария, Италия и Франция. Има множество награди, самостоятелни и групови изложби, симпозиуми в страната и чужбина. Творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании. Работите му са предимно абстрактни и във всички класически материали, както и комбинации от тях.

Член е на СБХ от 1985, на Кралското Общество на Британските Скулптори от 1993, на Световната Кинетична Асоциация от 2003, Съвета на Американския Биографичен Институт – 1997, Световната Асоциация на Скулпторите със седалище Вашингтон, Международната Асоциация за Монументална Скулптура – 2004, Организацията – Изкуство и Архитектура – седалище Лондон – 2006.

Тази година е номиниран с първа награда на Световното Биенале “Art & Science” – Шанхай, Китай.

Тази година той е един от 20те директно поканени световни скулптори за изложбата “Най-доброто в скулптурата за Олимпийските Игри в Пекин – 2008”, която ще бъде инсталирана около Олимпийския Стадион.

Негови статии и лекции за монументалната скулптура в градска среда отразяват съвременните тенденции в световната скулптура.

Експозицията в галерия Дебют включва скулптури в различен материал, печатна графика и мултимедия. Тя има за цел да представи широкия диапазон от възможности на известния в цял свят възпитаник на Художествената гимназия.

Природните елементи и играта с тях е една от основните тенденции в неговата концепция и творчество. През по-голямата част от творческия си път създава кинетични произведения, скулптури задвижвани от вода и вятър, някои са звукови, други с огън, както и поредица от скулптурни слънчеви часовници. Неговото разбиране надхвърля границите на класическата скулптура и в неговите произведения науката и изкуството са в симбиоза.

Там, където свободата и въображението са равнопоставени, се случва голямата магия на Изкуството.

Сподели в: