Изложба на Стоил Мирчев в "София прес"

Галерия-книжарница „София Прес” представя изложба живопис на Стоил Мирчев. „Стратиграфия” е общото название на експозицията, включващо двадесет и пет живописни платна, специално правени за пространството на галерията. Идеята възниква, след участието на автора във възстановка на неолитно селище край Варна. Резултат от вдъхновенията може да се видят в цикъла „Скални рисунки”, „Икар” и  „Артефакти”. Откриването е на 17 октомври от 18:30 ч. Изложбата ще продължи до 1 ноември.

Стоил Мирчев е роден през 1950г. в гр. Сливен. Завършва специалност „Приложна графика” в НХА, при проф. Ал. Поплилов. В творческата му биография са записани 39 самостоятелни изложби, множество групови изложби; има участия в 42 пленера по живопис и скулптура в България и чужбина. Работи в областта на живописта, акварела, приложна графика, шаржа и скулптурата.
Негови картини са притежание на Националната художествена галерия – София, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Сливен, Габрово, Бургас, както и в Гърция, Турция, Холандия, Белгия, Италия, Германия, о. Сент Мартен и о. Тенерифе.

Носител е на следните награди:
Награда за цялостно творчество /В. Търново 2001 г./
1-ва награда за живопис за цикъл „Амстердам"
Награда на кмета София 2012 г.
Награда за живопис за „Настроение" София

 

Сподели в: