Изложба на скъпоценни камъни радва предколедно столичани

Националният музей "Земята и хората"  и този декември ще задардва столичани с традиционната коледна излобжа на минерали и скъпоценни камъни.

Експозицията ще бъде открита на 17 и ще продължи до 23 декември, от 10 до 19.00 часа.

От цяла България пристигат повече от 40 участника – фирми и колекционери на минерали. На своите щандове те ще предложат диаманти, рубини, сапфири, топази, изумруди, аквамарини и много други обработени скъпоценни камъни; авторски бижута със скъпоценни камъни; сувенири от естествени камъни за подарък или украса на дома. При силната конкуренция, посетителите ще открият приятната изненада от достъпните цени.

Гемолозите и минералозите от музея (сертифицирани републикански специалисти) дават консултации по време на изложбата.

Колекционерите на минерали ще могат да допълнят своите сбирки не само с богатото разнообразие от български минерали, но и с минерали от чужди находища.

Представят се богати колекции от ахати с поразителен рисунък – в естествен и обработен вид. Новост са изделията от гагат. Често наричан „черен кехлибар”, той е бил известен от дълбока древност. От гагат са правели амулети, гривни, пръстени и траурни украшения. Смята се, че се е образувал преди около 100 – 150 милиона години от овъгляването на вече изчезнал вид от рода на хвойновите дървета. Цветът му е черен или тъмно кафяв. Лесен е за обработване и при полиране добива хубав смолист блясък.

По време на цялото изложение входът за посетители е безплатен.

Вижте още:
Интервю с директора на музея Михаил Малеев

Сподели в: