Изложба На село“ на Гергана Аначкова“

На 22 януари 2008 от 18.00 ч. в галерия-книжарница "София Прес" (ул. Славянска 29) се открива изложба на Гергана Аначкова.

Гергана Минкова Аначкова е родена на 13 май 1981 г. в гр. Пазарджик. От 1999 до 2000 г. учи живопис в частната академия „Жул Паскин”.  През 2001г. е приета в НХА – София, специалност „живопис” в ателието на акад. Светлин Русев, проф. Ивайло Мирчев, проф. Десислава Минчева, където завършва магистратура през 2007г. Нейните творби са собственост на обществени и частни колекции в страната и чужбина. Участва в много общи изложби и конкурси.                             

Настоящата изложба "На  село” е едва втората самостоятелна изява на младата авторка. Създадена специално за прострството на Галерия „София Прес” експозицията е подчинена на цялостна художествена идея.Тя включва живописни творби, които предтавляват синтез на творческите  й  търсения   през последната една година. Това са  серия композиции отразяващи българския селски бит и заобикалящата го природа. Едрите и живи, наситени и плътни мазки на четката й градят един собствен живописeн свят, прикрит под пейзажи, добре разиграни интериорни и екстериорни пространства. В тези отрязъци от българското село могат да се открият носталгични чувства и настроения, и eкзистенциални дилеми, връщащи зрителя към своята духовна същност. Силното въздействие на творбите  се дължи, както на интелектуалната им осмисленост, така и на добре овладяната работата с цвета, композицията и фактурната повърхност, което говори за това, че Гергана Минкова Аначкова е роден живописец.
                                                                                                 
                                                                                          

Сподели в: