Изложба на русенския музей във Варна

Регионален исторически музей – Русе гостува на Музей на медицината – гр. Варна с изложбата “Д-р Димо Куюмджиев – лекар, опълченец, патриот” – изложба, посветена на 130 годишнината от Освобождението на България.

Изложбата съдържа над 50 материала – снимки, документи, лични вещи, медицински инструменти от личния фонд на д-р Куюмджиев, предадени в Русенския музей през 70-те години на миналия век. Д-р Димо Куюмджиев е родом от Разград, учи в родния си град и Шумен, продължава образованието си във военната медицинска академия в Цариград. Заради отклонение от военна служба е заточен в Диарбекир, откъдето избягва и участва в Сръбско- турската война през 1876 г. В Руско – турската освободителна война участва в Опълчението.

След Освобождението работи в София, Шумен и Разград, където умира в началото на миналия век и по желание на неговата дъщеря костите му са препогребани в Русе.

Изложбата “Д-р Димо Куюмджиев – лекар, опълченец, патриот” ще бъде предложена на вниманието на варненци и гостите на града от 14 септември 2007 г. до 15 март 2008 г.

Автор и организатор на изложбата е Теодора Бакърджиева, уредник в отдел “История на България XV – XІX в.”

Сподели в: