Изложба на полски гоблени, бродерия и пространствени композиции

На 18 ноември, от 18 ч. в Полския институт на ул. "Веслец" 12 ще бъде открита изложбата „Съвременни повествования. Полски текстил от колекцията на Централния музей за текстил в Лодз“ с участието на уредника Малгожата Врублевска-Маркевич. Входът е свободен. Изложбата ще продължи до 15 януари 2014 г.

Изложбата представя класически гоблени, бродерия и пространствени композиции на 10 полски автори: Войчех Яскулка, Доброслава Ковалевска, Лила Кулка, Зоня Пионк, Стефан Поплавски, Войчех Садли, Дорота Сак, Адела Швая, Янина Твоек-Пежгалска, Анна Урбанович-Кровацка, които принадлежат към „полската текстилна школа”, дебютирали в началото на 60-те години на миналия век и останали завинаги в лексиконите на изкуството, както и работи на новото поколение творци.
 
Централният музей за текстил в Лодз събира колекцията си съвременен художествен текстил от 1960 г. и е най-големият в Европа (вероятно и в света). Вече почти половин век разнообразни инициативи, свързани с текстилното изкуство, протичат под патронажа на музея. От 1972 г. той организира Международното триенале за текстил, както и съпътстващите го Национална изложба на уникален текстил и Национална изложба на текстилна миниатюра. Под патронажа на музея се провеждат конкурси за млади автори и творчески работилници за художествени асоциации и групи. През 2013 г. в анкета на сп. National Geogrphic Traveller получава званието „Новото чудо на Полша“.

Сподели в: