Изложба на обложки на грамофонни плочи – “Нещо друго”

Фотосинтезис и Дюкян Меломан представят изложба на обложки на грамофонни плочи “Нещо друго”

Къде – магазин Фотосинтезис на бул. В. Левски 57, ет. 2
Кога – от 10 до 23 ноември 2011

Когато през 1938 на 23 годишния Алекс Стейнуейс му хрумва да използва обложката на грамофонната плоча за носител на графично послание, плочите са се продавали в джоб от кафяв картон. Идеята му да се сложи нещо визуално, което да изкушава купувача, се оказва революционна и поставя началото на самостоятелно направление в изобразителното изкуство – оформлението на обложките на албумите – днес неотделима част от продукта, който обслужва.

Нововъведението на Колумбия (Стейнуейс работи за тази компания до 50-те години на ХХ в) бързо е оценено от всички други издатели, и скоро в конкуренцията за вниманието на публиката се включват всички компании, всяка с повече или по-малко оригиналния почерк на своите художници. Средата на века е времето, в което името на компанията се асоциира с определен набор от артисти и повече или по-малко – с определено звучене и стил, както и с определен външен вид на плочите.

Периодът на представените в изложбата обложки покрива приблизително първото десетилетие, в което дългосвирещият 12-инчов формат започва да доминира на пазара на плочи. Това са и златните години на американския джаз – звукозаписът се осъществява по съвременни, валидни и днес, стандарти, стилът е развил почти всички свои форми и все още може да се каже, че олицетворява едновременно популярната музика и музикалния авангард на САЩ.

Изложени са повече от 40 образци на повече от 10 дизайнери, сред които Рийд Майлз, Дейвид Стоун Мартин, Нийл Фуджита, Анди Уорхол. Посетителите на изложбата ще имат възможност да слушат грамофонни плочи на система, предоставена от Киров Хай Енд, както и да прослушат музиката от всеки експонат чрез своите смартфони.

Сподели в: