Изложба на Никола Манев в арт център Алтера

Никола Манев е един от най-успешните българи в европейската култура. Той е космополит в най-пълния смисъл на тази дума. Личността му е впечатляваща: артистична, дейна, позитивна, предразполагаща към откровено общуване. Това се излъчва и от картините му, които „отправят към хората послания за любов, за светлина, за жизнерадост, за живот”.

Художникът се е изграждал като личност и творец в различни културни среди, но макар че натрупва много познания и впечатления от цял свят, запазва в основата на творчеството си българската културна традиция, което допринася за неговата стойностност.
Манев е учил при Васил Стоилов и Йордан Гешев, завършил е живопис в класа на проф. Морис Брианшон във френската Академия по изящни изкуства в Париж. Има над 137 самостоятелни изложби и участия в множество групови изложби навсякъде по света. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни.

Никола Манев обича да показва картините си в България. Изложбата му в галерията на арт център „Алтера” е втората му изложба пред българска публика тази година, година специална за него, защото празнува прекрасен юбилей.

Изложбата се открива на 16.09.2010 (четвъртък) в 18:30 часа.

Сподели в: