Изложба на Николай Дюлгеров в Софийска градска галерия

Изложбата на Николай Дюлгеров, която гостува в Рим и Торино, ще бъде експонирана и в София, пред Софийска градска художествена галерия.

На 8 юли / сряда / от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи изложбата : НИКОЛАЙ ДЮЛГЕРОВ. Множествената художествена идентичност. След нейното успешно представяне в Рим и Торино през 2008 и 2009 година, сега тя ще бъде експонирана в София,  на открито, отстрани на сградата на СГХГ,  на плочника, откъм градинката на Народния театър "Иван Вазов".

Николай Дюлгеров  /1901- 1982/  е сред творците, включени в историята на италианския футуризъм. Изявява се като архитект, художник, дизайнер, автор на реклами в градска среда. Дюлгеров е почетен жител на Торино – градът, в който осъществява по-голямата част от творческата си кариера.
Изложбата „Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност”  е планирана през 2001 година, по случай сто годишнината от рождението на художника, а осъществяването й днес се свързва с отбелязването на 100 години от първия манифест на Футуризма, публикуван в Париж от Филипо Томазо Маринети.
След успешното представяне на изложбата „Николай Дюлгеров. Множествената художествена идентичност” в Рим през ноември – декември 2008 г., Auditorium Parco della Musica на Националната академия „Санта Чечилия” и в Торино през май – юни 2009, Castello del Valentino, днес Политехника на Торино, сега изложбата–обект е в София.
Отбелязването на 100 годишния юбилей от рождението на Николай Дюлгеров има своята предистория. През 2000 г. в залите на Софийска градска художественна галерия бе реализирана изложба „Николай Дюлгеров. Творби от колекции в България” с участието на НХГ и Художествената галерия в Кюстендил”, по повод на лекциите на Джорджо Ди Дженова по покана на Нов български университет.

Изложбата се открива на 8 юли и ще продължи до 30 септември 2009г.

Сподели в: