Изложба на Неда Малчева преди спектакъла "За Господ: Забранено"

На 14 ноември в Открита сцена "Сълза и смях" ще се състоят две събития в 1: първо ще се открие изложбата на художничката Неда Малчева, а след това на сцената ще се играе спектакъла "За Господ: Забранено".

Кратка програма на събитието:
18:00 – официално откриване на изложбата (НЕ)СТАНДАРТНО ЗА ТЕАТЪРА/ЖИВОТА – изложба на Неда Малчева. Посетителите ще имат възможност да се насладят на произведенията на Неда, изложени във фоайето на театър „Открита сцена“ (адрес: гр. София, ул. Раковски 127, бивша „Сълза и смях“)

18:30 – публиката на последващото представление „За Господ – Забранено!“ на театрална къща „Вива Арте“ ще бъде поканена да заеме местата си в театрална зала
19:00 – начало на постановката.

За художничката:

Неда рисува със сърцето си, също толкова страстно, колкото с ръцете си… Всичко започва в гр. Русе, където Неда е родена и посещава детска градина. Там успява да нарисува комина на къщичката в правилната посока и това някак определя пътя й! Бащата на художничката – корабомоделист – упорито я учи, че само с много работа и много учене всеки е способрен да сбъдне мечатата си – да превърне дарбата си в професия и начин на изразяване. И не бърка, поне относно дъщеря си!
Неда завършва Национално училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ – Русе, специалност изобразително изкуство. Продължава висшето си образование в по-различна посока – специалност „Промишлен дизайн“, което постепенно – но не и за постоянно – я отвлича от рисуването.  Пет години й трябват да осъзнае, че да бъде художник е нейната съдба и когато ражда сина си Николай, отново хваща здраво молива!

Започва да рисува професионално с илюстрирането на он-лайн играта „БГ Мафия“, а споделя, че обожава да рисува картнките на детски книжки за българска и чуждестранна публика.
Самата Неда усеща голямата популярност, която й дава пресъздаването на сценки от живота й – единични произведения, елегантни и хумористични едновременно. Тях художничката започва да рисува… от скука! Илюстрациите са нарисувани с типичното й приятно чувство за хумор, комбинирано с лекотата на четката. За зрителя остава закачката да намери универсалността, с която всеки от нас ги припознава в собственото си ежедневие.

Няколко думи за събитието:

До момента “Вива Арте” се нарежда сред най-популярните частни продуценти, реализирали голям брой театрални постановки, разчитайки единствено на собствени средства, подкрепа от спомосъществуватели и незначително по размер корпоративно спонсорство. 

През сезон 2014 – 2015 „Вива Арте” реши да се включи в групата на малцината, които се опитват да запълнят вакуума, образуван от липсата на държавна политика и подкрепа за младите творци. Стартирайки инициатива „Вие творите – ние ви подкрепяме!“, театралната къща ще направи крачка извън изключително театралното продуциране, макар че – разбира се – фокусът на работа все така ще останат театралните постановки.

Във времето на социални мрежи хората изпитват необходимост да се срещнат с живите очи, с живата емоция и изпълнение. Затова и ние се обръщаме към младите художници като носители едновременно на класическото изкуство и модерното мислене. Това, което ги обединява с театъра, е живият контакт и неповторимостта на мига, която се случва тук и сега и никога повече не се повтаря.

Изложбата (НЕ)СТАНДАРТНО ЗА ТЕАТЪРА/ЖИВОТА е първата стъпка в инициативата „Вие творите – ние ви подкрепяме“ на театрална къща „Вива Арте“, целяща да осигури публика и възможност за изява на млади български художници. Неда Малчева е подготвила 20 произведения, обединени от идеята за изкуството да правиш театър и да живееш. Къде се намира допирната точка – само на място ще разберете.

Прочетете още:
"За Господ: Забранено" и още спектакли през ноември на ТК "Вива Арте"

Сподели в: