Изложба на наградените от Девети национален конкурс за учебна рисунка 2013

съвместна инициатива на:

Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София
Национална Художествена Академия – София
Министерство на културата

Откриване: 29 април, 16.30 часа

Мястото: галерия Дебют, бул. “В. Левски” 62

Повече за събитието:

Националният конкурс за учебна рисунка се провежда за девета година, след успешното начало през 2005 г.

НУИИ „Илия Петров” е инициатор и организатор на НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕБНА РИСУНКА с участието на Министерство на Културата в изпълнение на Наредбата за подпомагане на даровити деца.

Той има статут на Национална олимпиада по рисуване. Наградените в трите възрастови групи получават едногодишна държавна стипендия.

Тази година, след предварителна селекция, в конкурса ще участват ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – София; Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна; Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив; Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен; Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе и Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София.

Конкурсът се провежда за три възрастови групи:

  • I възрастова група /8-9 клас/– натюрморт

  • II възрастова група /10-11 клас/ – глава от натура

  • III възрастова група /12 клас/ – цяла фигура от натура

Всички рисунки от конкурса остават в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София и не подлежат на връщане. Наградените творби формират колекция на конкурса.

Националния конкурс за учебна рисунка се финансира от Американска фондация за България, а изложбата се организира с любезното съдействие на Банка Пиреос.

Сподели в: