Изложба на маски на венециански майстори

Италианският културен институт в София съобщава, че на 19 февруари 2010 г., петък, от 19.00 ч. в галерия „Райко Алексиев”, на ул. Раковски, 125, ще бъде открита изложбата озаглавена "Маски на венециански майстори".

Експозицията представлява една колекция от красиви маски от папие-маше,  ръчно оцветени, и богато украсени с пера, велур, сребро и злато. 
Тези изтънчени артефакти, създадени в известните венециански работилници на „Картаруга”, са представители на древното изкуство на майсторите „маскераи”.

Карнавалът във Венеция, който е направил този занаят така популярен в целия свят, вдъхновява дизайна на тези маски, много от които са подходящи за  носене, други пък са предназначени за украса или за колекциониране.
Към качеството и традицията, се добавят креативността и изследванията на артиста Габриеле Чекаморе, който е също така и главният дизайнер на компанията. Той неуморно популяризира и разпространява този занаят по света, в музеи и училища по изящни изкуства. А сега, за първи път той ще представи своите творби в България, по покана на Италианския културен институт.
Без съмнение, Карнавалът във Венеция е из между най-известните събития по света. Затова нашата цел ще бъде да накараме зрителите да изживеят един приказен миг, потапяйки се в атмосферата на този голям празник на изкуството, на музиката, на спектакъла и на венецианските кулинарни изкушения.

На празничното откриване на изложбата, участниците са поканени да  присъстват с маска, точно както става в този момент по венецианските улици и площади. Както се казва в една италианска поговорка: „Il buonumore fa buon sangue!”, а на български „Смехът е здраве!”.

Сподели в: