Изложба на малки творци ще бъде открита в Младежкия театър

 Във фоайето на Младежки театър “Николай Бинев” гостува изложбата “Видях музиката”. Това са рисунки на малките гости на третото издание на фестивала “JULY JAZZ”2007.

Миналата година в Смолян на открита сцена си дадоха среща няколко изкуства – музика, живопис, танц и театър. С амбицията да срещне традиционното с модерното, фестивалът  позволява на публиката на само да общува с големите имена в изкуството, но самата тя да твори и участва в раждането му.

Интересна възможност за творчески експерименти даде конкурсът за детска рисунка на тема "Видях музиката". Деца от Смолян и гости на града, разделени в две възрастови категории – до 8 години и от 8 до 15 години рисуваха цял ден музикалните си видения. Материалите за малките художници бяха осигурени от ЗАД “Булстрад Живот”. Победителите в конкурса участваха в пленер в местността “Езерата” на 7 километра от Смолян. С вещите напътствия на художника Марио Иванов и един от организаторите на фестивала Джулай Джаз – Огнян Попов, децата рисуваха природата и разучаваха различни техники за рисуване.

Последователна в търсенията си и тази година Фондация “Джулай джаз” отново ще работи с деца. В рамките на предстоящото четвърто издание на фестивала в Смолян ще се срещнат деца от различни държави, които ще бъдат провокирани да намерят общ език чрез формите на изкуството. В музикални, рисувателни и театрални ателиета малчуганите ще опитат да реализират своите фантазии.

Събитията са част от Националния проект “КЪЩА”, посветен на Европейската година на Междукултурния диалог 2008 и се реализират с подкрепата на Министерството на културата и Европейската комисия.

Официалното откриване на изложбата е от 10.30 ч. на 19 април 2008 г. във фоайето на Младежки театър „Николай Бинев”, бул. ”Княз Ал. Дондуков” № 8 и ще продължи с детската пиеса „Копче за сън“ от Валери Петров.
Музикален фон, благодарение на “Старс Рекърдс”, е последният албум на Хилда Казасян – “Замълчи, замълчи”, джазов прочит на българска филмова музика.

Сподели в: