Изложба на колажи в галерия Дебют““

От 15. 01 до 30. 01. 2008 в галерия “Дебют” (Художествената гимназия, бул. “Васил Левски” 62) ще се състои изложба на колажи на учениците от Художествената гимназия. Гости на тази изява са едни от най-изтъкнатите български художници, занимаващи се с изкуството на хартията: Йордан Парушев и Недко Недков.

Йордан Парушев е от Сливен, завършва живопис във великотърновския университет и специализира в академията “Репин” в Санкт Петербург. Има множество участия в колективни изложби в София, Ню Делхи, Плевен, Варна, Истамбул, Лиеж и Париж. Член е на СБХ. Живее и работи в Сливен. Има множество самостоятелни изложби и участия в общи експозиции в България, Германия, Норвегия, Сащ. Носител е на следните награди:

Награда за литература и изкуство “Добри Чинтулов”, Сливен

Награда за живопис на Международната фондация “Св. св. Кирил и Методий” и Юго Вутен

III-то Биенале на малките форми, 2006

Награда “Сирак Скитник”, Сливен, 2005, 2003, 1996

Награда за живопис, Национална изложба на художници-педагози, Велико Търново, 2005Недко Недков
е от Добрич. Завършил е ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Факултет изобразителни изкуства, специалност графика, през 1993 г. Има множество изложби и участия в представителни изяви на българското изкуство в България и по света. Автор е на международния проект- експеримент “Хартия и графика заедно”. Начинанието обединява работата на художници от цял свят, приемащи идеята за популяризирането на работата с ръчна хартия и използването й в съвременната графика. До момента в проекта са се включили над 60 участници от България, Македония, Словения, Беларус, Белгия, Финландия, Румъния, Япония, Аржентина, Канада, Ирак и др.

Сподели в: