Изложба на керамични картини ,,Nature” във Варна

От 25 юли до 12 август ще бъде експонирана изложба на керамични картини ,,Nature” на Искра Печанска. Откриването ще се състой на 25 юли от 18:30 часа в Арт център ,,Творисимо”, Варна.

За изложбата си ,,Nature” Искра Печанска е подготвила 15 картини от керамични плочки, с реверанс към ,,Майката Природа".

Искра Печанска е родена във Варна. Дипломира се като бакалавър по Счетоводство и контрол в УНСС в София, но икономическият профил се оказва твърде тесен за нейната експанзивна артистична душевност.

От 2001 година започва да се занимава с керамика. Учи cъвременно изкуство последователно във факултетите по изкуства на Автономния университет на Баха Калифорния в Мексико, а по-късно и в Университета за изящни изкуства на Лисабон, Португалия. Там се запознава и „краде“ занаят от най-добрите керамисти.

В Португалия усвоява техниките на стила ,,азулехос" – керамични пана от плочки за големи и малки пространства. Те могат да се използват като пана за външни стени, бани, кухни, а също и за картини. Така пламенната Искра се вдъхновява да търси свой стил в художественото оформление на картините си.

Сподели в: