Изложба на керамика Формата на светлината““

Младият художник Владимир Стоянов (роден 1985 г.) търси "Формата на светлината" в едноименната си първа самостоятелна изложба керамика в галерия Икар – от 7 до 23 януари.

През 2007 г., в края на втори курс в Художествената академия, поставената му задача на тема "Осветително тяло" го вдъхновява да разработи свои идейни проекти за светлината и нейните силуети. От керамика, подръчни материали – дори използвани в бита – започва да създава уникална пластика. И за най-авангардните си модели авторът е използвал традиционни материали като стъкло, метал, дърво, хартия, картон, текстил, отбелязват от галерията.

Осветлението е неделима част от модерния интериор на всеки дом и трябва да притежава собствен уникален стил и почерк. С времето ефектът на насочения сноп светлина се превръща в нещо повече от традиционните лампиони и полилеи. Светлината е настроението в дома, средство за емоционално въздействие и комфорт. Тя е творецът на силуетите и сенките в пространството, смята художникът.

Владимир Стоянов е роден в София. През 2005 г. завършва средно образование с профил керамика в Националното средно общообразователно училище "София" в класа на Иван Чулев. През същата година е приет в Националната художествена академия – специалност керамика, при проф. Ивана Енева.

Сподели в: