Изложба на Иван Ненов в галерия Ракурси

От 16 до 25 ноември 2007 г. галерия “Ракурси” (София, ул. “Хан Крум” 4а) показва живопис, графика и керамика на художника Иван Ненов (1902–1997) от колекцията на Боян Радев. Произведенията обхващат различни периоди от творчеството на художника – от края на 20-те до 70-те години на XX век.

Иван Ненов е от водещите имена в съвременното българско изобразително изкуство. Свързал творчеството си с “Дружеството на Новите художници” (създадено през 1931 г.) – съюз, който обединява новаторски настроените творци в България по онова време, той създава едни от най-известните си произведения през 1930-те и 40-те години и една част от тях са представени в настоящата изложба. Експериментирал в различни стилово-пластични направления – постсезанизъм, кубизъм, футуризъм, абстракционизъм, неокласицизъм и др., той е запомнен с чистия и фин рисунък, особената идеализация на образа и деликатно нюансирания колорит. Основен мотив в творчеството на Иван Ненов е женското тяло – голо, на морския бряг или в интериор, то е наситено с особена чувственост и одухотвореност.

Авторът е работил и участвал в изложби на модерното изкуство в Италия (изложба “Натуризъм” в Торино – 1935 г., участие в обща художествена изложба на областта Пиемонте в Торино и в Триеналето в Милано – 1936 г., където е награден с бронзов медал) и Германия. Обявен за формалист през 1950-те години, той престава да излага в общи изложби и да рисува живопис. В този период се насочва към керамиката. Иван Ненов е от първите художници в България, които защитават модерните и антиутилитарни тенденции в керамиката. Пише много теоретични статии и участва в дискусии по проблемите на приложното изкуство и неговото развитие у нас. В настоящата изложба се показват 25 керамични произведения на автора.

В края на 50-те години Иван Ненов е реабилитиран и отново започва да рисува живопис. Художникът прави няколко опита да открие самостоятелна изложба – първият от тях е през 1941 г., когато е подготвил близо 100 творби от края на 20-те до началото на 40-те години, но бомба опожарява ателието му и тези произведения са унищожени. По-късно – през 1963 г. отново се подготвя за изложба, но тя е осуетена от управляващите. Едва през 1975 г. – на 73 годишна възраст авторът открива първата си самостоятелна изложба в София. През 1994 г. е избран за академик в БАН.

Настоящата изложба в галерия “Ракурси” показва произведения на Иван Ненов от колекцията на Боян Радев, подбирани през последните тридесет години.

Сподели в: