Изложба на Здравко Мавродиев се открива в Националната художествена галерия

На 10 април от 18 часа в залите за "Временни експозиции" Националната художествена галерия представя Здравко Мавродиев – текстил, живопис.

Творецът е автор, който трудно може да бъде обхванат от един обикновен критически обзор. Причините за това се крият в характера на неговото творчество – неуморен и многостранен талант, неизменно висок естетически критерий, неочаквани и запомнящи се пластични търсения.

Обхватът на неговите авторови интереси, традиционно познати и известни в сферата на текстила и гоблена, може да бъде допълнен от не по-малко значими решения в областта на монументалните форми или живописната материя.

Без никакви уговорки той трябва да бъде посочен като един от двигателите и фигурите в българското изкуство, които са свързани с опитите за динамична промяна на художествената форма, разчупването на нормативната естетика на 60-те и 70-те години, пластичния експеримент.

Той допринесе с цялостното си творчество за осъществяване на един много важен процес в българското изкуство – превръщането на декоративно-приложните изкуства в запазена за пластични експерименти област.

Изложбата ще продължи до 25 април 2008 г.

Сподели в: