Изложба на Ерболат Толепбай в НГЧИ

На 10 януари 2008 година, 17.30 ч., в Националната галерия за чуждестранно изкуство със съдействието на Посолството на Република Казахстан ще бъде открита изложба на Ерболат Толепбай – изтъкнат художник от Казахстан, академик на академиите за изкуствата на Русия, Чехия и Казахстан.

Той е роден през 1955 година и е завършил графично изкуство в Университета в Абай. От 1974 година негови творби са били представяни в Казахстан и в още 35 страни в света – Франция, Италия, Германия, Индия, Китай, Египет и са собственост на галерии и частни колекционери в Европа, Америка и Азия. Носител е на редица национални и международни отличия и награди.

Екзистенциалните теми в творчеството на Ерболат Толепбай, намерили художествен израз в неговите живописни платна, са великото и дребното, простотата и комплексността, надеждата и вярата, изморената самота, сливането и отдръпването от природата. В тях се отразява стремежът на съвременния свят към откриване на основите на живота, на началото и същността на самото явление живот и на човешките взаимоотношения. Философско, сложно и често трагично е съдържанието на неговите картини при отразяването на националните теми. Земята и хората на Казахстан, степта и градовете, миналото и настоящето, любовта към човека и отговорността за неговата земя съставляват широкия обхват от проблеми, които вълнуват художника.

Изложбата ще бъде открита за публиката до 21 януари 2008 година

Сподели в: