Изложба на Доньо Донев в НДК

В Арт галерия НДК на 19 октомври (понеделник) ще се открие изложбата "Усмивка от Доньо". Експозицията се състои от творби на Доньо Донев /1929-2007/ и се  осъществява в сътрудничество м/у СБХ и НДК, по случай 80-годишнината от рождението на известния карикатурист.
Тя е повод да си припомним за него, но и да разберем колко не сме го познавали.

Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филми, сред които емблематичните „Тримата глупаци”, „Умно село”, „Вълча сюита”, „Ноктюрно”, „Кауза пердута”, „Де факто” ще ни въведе в своята смехотерапия.
Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист, той спечели любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с  моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха.
Експозицията ще реализира една от неосъществените мечти на Доньо Донев – да покаже пред публика цикъла „Вуте и Геле”.
Ще видим и наградените последно, в големи престижни форуми и фестивали, карикатури, както и фотографски плаки от най-известните му филми.

За първи път ще бъдат показани шаржове на жени, които той е избягвал да излага приживе, защото за него жените са чувствителни същества.
Същевременно ще разпознаем в 38 шаржа плеяда изявени актьори, образи от киното, колеги, любими хора и приятели, сред които Крикор Азарян, Людмил Георгиев, Джоко Росич, Борис Димовски, Велин Андреев, Никола Тодев, Григор Вачков, Борис Карадимчев, Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев и др.

Програма на НДК от 19 до 25 октомври:

20 октомври, вторник
Мл. клуб от 19.00 часа – “Г О Л Я М О Т О      Н А Д Л Ъ Г В А Н Е” – комедия от Рей и Майкъл Куни
Достопочтеният строителен бизнесмен Том Кърууд и жена му Линда са бездетно английско семейство, мечтаещо за дете. Точно когато очакват комисия по осиновяването, която да прецени дали са надеждни родители, пристигат двамата щурави братя на Том. И се завърта поредния безумен калейдоскоп от безподобни шашми, ловка изобретателност и забавна суматоха, в които атрактивно сърфират  труп, ченге, имигранти и още куп неразбории.
Режисьор  – Андрей  АВРАМОВ
Участват : Здравко Методиев, Владислава Николова,     Васил Драганов, Виктор Танев, Мирослава Върбанова, Иван Першенлиев, Любомир Петкашев, Иванка Керкелова, Мирослав Стоилов
Постановка на ДПТ!

21 октомври, сряда
Мл. клуб от 19.00 часа – “Далавера за леваци” от Майкъл Куни
Блестящ съвременен английски фарс, изпълнен с много смях и неочаквани обрати…
Режисьор – Андрей Аврамов
Постановка на ДПТ

22 октомври, четвъртък
Зала 1 от 20.00 часа – Концерт на Глория

Мл. клуб от 19.00 часа -"Мечешко предложение"  по пиеси на А.П.Чехов
Режисьор –  проф. Елена Баева
Чудесна интерпретация на прекрасните шеги на А. П. Чехов – "Мечка", "Юбилей" и "Предложение",  подправени с щипка песни и много добро настроение…

23 октомври, петък
Зала 10 от 18.30 часа – Издателство “Сиела” представя стихосбирката на Владимир Левчев “Любов и смърт”

Мл. клуб от 19.00 часа -"Мечешко предложение"  по пиеси на А.П.Чехов
Режисьор –  проф. Елена Баева
Спектакъл на Театрален колеж “Любен Гройс”

Сподели в: