Изложба на Димитър Витков в галерия София Прес““

На 18.12.2007 г. галерия – книжарница София Прес ((ул.”Славянска” 29) представя непоказвани рисунки, акварели и живопис на рано напусналия ни Димитър Витков. Експозицията включва 30 камерни творби  – пейзажи, голи тела и портрети от ателието на художника. Автор със своенравна линия на поведение, надарен и чувствителен живописец , Димитър Витков остава с благородното си присъствие българското изкуство. За него приятели казват:

„Димитър Витков е художник, който предпочита мълчанието пред думите. Трудно е да бъде накаран да говори – без значение за картините или за себе си. Така го виждам често: умълчан и вглъбен сред дима от неизменната цигара, присъстващ в стаята и не съвсем…След това по естесвен път идва асоциацията за платната му – една спокойна тишина, отвъд която откриваш неподозирани гласове и звуци…”
Петър Змийчаров
 
„Сякаш платната на Витков се раждат от свързването на зримата и духовна човешка реалност и реалността на самата живопис. Живописта на Витков провокира с благородството на човешките чувства и всеобщата ни потребност от красота. Казват, че едро скроените хора са добри и чувствителни. Да познаваш такъв  човек е удоволствие, а когато той е и  приятел, това е привилегия.”
Ивайло Мирчев

Изложбата ще продължи до 18.01.08.

Сподели в: