Изложба на Боряна Венциславова със силна социална ангажираност

От 9 до 19 януари 2009 в Галерия Академия в София ще бъде представена 15-каналната видео инсталация на Боряна Венциславова със заглавие We Shall Overswim (Ще преплуваме). Това е първото цялостно представяне на проекта стартирал преди около две години по време на резиденция на художничката в Нюкасъл, Великобритания.

We Shall Overswim ни среща с личните истории на 15 мигранта и разглежда номадското разбиране на понятието "у дома". Така проектът разкрива различни аспекти на миграцията и търси разбиране, както и обществена и политическа отговорност за тези процеси в съвремието ни. Това е характерен подход на Боряна Венциславова, чиито артистични проекти имат силна социална ангажираност.

В последният си проект художничката, живееща от 12 години във Виена, кани мигранти от различни места да разкажат историите си за попадането и установяването им в държавата, където понастоящем живеят. Резултатът е видео инсталация от 15 видео части (между 5 и 17 мин. всяка) на 15 различни езика, в които всяка история е разказана от друг участник в проекта. Разказването на чужда история, но от първо лице, единствено число прави тези разкази не просто човешки, а общочовешки. Разменянето на ролите на участниците същевременно изважда на преден план сходствата и различията между отделните истории. В някои моменти изглежда сякаш историята принадлежи на човека, който я разказва, в други изпъкват напълно противоречиви моменти, които пораждат видимо объркване и имат за цел именно да поставят въпроса доколко националната принадлежност може да служи като определящ фактор.

Навлизането на дълбоко в случките и преживявания на героите е метафорично изразено в общата водна среда, където те се разказват. Водата е ползвана като обединително поле, в което се изчистват всякакви подробности около живота на главните герои в проекта, а на повърхността изплуват онези теми и проблеми, които засягат всички, тъй като биха могли да се случат на всеки.  Така работата на Боряна Венциславова търси не само споделяне и съпреживяване на техните житейски истории, но също ангажираност и отговорност у всеки, за това което се случва в света около нас и онова, което е породило тези неща да се случват.

В изложбата в Галерия Академия всяка от 15-те истории се показва на отделен монитор и тече на оригиналния език, на който се разказва. Отделните разкази се смесват в изложбеното пространство и зрителят попада в какафония от звуци, подсилена от образите, сякаш плуващи около него от мониторите. Всяка работа има превод на английски език, който може да се чуе на слушалки, а книжка с превод на историята на български език ще бъде прикрепена към всяка работа. Видео изображенията ще бъдат представени в затъмнена зала и зрителят, който иска да прочете разказа на героите ще трябва да ползва фенерче, с което да си "освети" историята на човека.

Тематиката и визуалната естетика на видео инсталацията присъстват и в серия фотографии, които заедно с аудио инсталация и обект под общото заглавие "Аз, ти и те – никой не е застрахован" ще бъдат показани в отделна самостоятелна изложба на художничката в Галерия СИ Банк от 11 до 28 февруари 2009г.

Кратко представяне на художничката:
Боряна Венциславова е родена през 1976г. в София. През 1997г. отива да учи във Виена, където живее и работи досега. Завършва “Визуални медии / дигитално изкуство” в Университета за приложни изкуства, Виена през 2005 в класа на П. Вайбел, К. Дудасек и Т. Фюрстнер. Работи предимно в областта на фотография, филм и видео, нови медии и инсталации. Темите, които заемат централно  място в артистичните й проекти са идентичност, маргинализация, миграция, съвместно съжителство и взаимоотношения изразени във всекидневния живот. Реализирала е поредица от съвместни проекти в партньорство с dezentrale medien и nebudu group. Работите й са представяни в самостоятелни и групови изложби на международната арт сцена, както и на редица медийни и филмови фестивали.

Сподели в: