Изложба напомня за Султана Суружон – основателка на феминиското движение в България

На 30 септември 2013 г. в столицата на Израел, Тел Авив, беше организирана възпоменателна изложба на Султана Суружон –  големия художник от българско-еврейски. Събитието е посветено на именития художник и на културните връзки между България и Израел.

Организатори са посолството на България в Израел с посланик Димитър Михайлов и Discount Bank.

Султана Суружон е един от основателите на феминисткото движение в България. Авторка на маслени платна и акварели, Суружон се нарежда сред майсторите на портретния актов жанр. Нейни творби, една от които "Голи жени" (1934 г.), се съхраняват в НХГ – София.

Живописният фонд на Градска художествена галерия – Пловдив има пет нейни платна: “Портрет на Естер Суружон” (1940 г.), “Портрет на майка ми” (1939 г.) и “Портрет на близнаците Алберт и Йосиф Суружон” (1939 г.),  "Портрет на Стефан Грудев" (1932г.) и "Портрет на проф. Леон Суружон" (1940 г.).

Султана Суружон е изключително ценена в чужбина и на аукциони нейните произведения се продават на цени, надхвърлящи значително първоначалните.

Родена е в Нови Пазар през 1900 г., завършва Рисувалното училище през 1929 г., а през 1938 г. се представя блестящо със свои творби в Париж. През 1953 г. емигрира в Израел. През 1961 г., в град Бат Ям, загива в автомобилна катастрофа.

Посланик Михайлов, председателят на борда на банката д-р Бехар и кметът на Бат Ям Шломи Лахиани, с много високопоставени гости, сред които и гостуващият в Израел заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, както и посланикът на Филипините Н.Пр. Хенеросо Коланье, заедно с всеотдайния екип на банката, начело с Моше Бено, Шуки Идел и Вили Петрова, спомогнаха за доброто настроение на събитието.

Сподели в: