Изложба модерен дизайн преоткрива Casa Tabarelli

На 21 ноември, в Склада, от 18.00 ч. ще бъде открита изложбата Casa Tabarelli: Преоткриване. Това е кураторската инсталация, която представя един от слабо познатите шедьоври на модернизма на италианския архитект Карло Скарпа Casa Tabarelli (Къщата на Табарели). Създадена от Скарпа за семейство Табарели в края на 60-те години на миналия век, тя се е превърналав архитектурна съкровищница, пълна с произведения на изкуството и дизайна.

Екипът на OKOLO посети къщата през 2011 г. и направи снимки, засне видеоматериал и документира пространството. Сега
OKOLO представя тази къща чрез една артистична инсталация, която предлага визуално пътешествие из нея и сред
мебелировката ѝ, и ни запознава с легендите, живота и работата на стопаните ѝ. Изложбата “Casa Tabarelli Преоткриване” е създадена специално за СКЛАДА – шоурум за интериорни решения и галерия в София.

Карло Скарпа е интелектуалец, артист, архитект и дизайнер, един от ярките представители на италианския модернизъм.

Роден през 1906 г. във Венеция с която е свързан, както кръвно така и интелектуално. През 1926 г. се дипломира като архитект в Академията за Изящни Изкуства във Венеция и започва да работи като дизайнер в компания за стъкло – естествено. Слабостта му към стъклото ще си остане завинаги .Той работи в различни посоки, едната е тази на реставрация и реконструкция на сгради като венецианската Ca' Foscari, другата е изграждане на изложби и щандове за изложения, както и вътрешно обзавеждане на театри и музеи а третата и не по-малко значима е неговата преподавателска дейност, както и тази на дизайнер на продукти.

Удостояван е с различни награди, първата от които през 1956 г. от Olivetti ,за проектите му за изграждане на облика на компанията. През 1970 г. получава Награда от Президентсвото на Република Италия, за архитектура и става член на Royal British Institut of Design, а през 1976 и на Академия Сан Лука – Рим.

Много важни за международната му известност са изложбите в Музея на Модерното Изкуство в Ню Йорк през 1966г.,  тази във Венеция през 1968г., тези в Лоондон и Париж през 1974г.

През 1978 г. посещава за втори път Япония, посрещнат като Маестро и по време на това посещение намира смъртта си в трагичен инцидент в Сендай.

адрес: Склада, Бенковски 11, ет. 4

Прочетете още:
Търсят най-дизайнерската баня в конкурса на Ideal Standard "Баня на годината 2014"

Сподели в: