Изложба „Мечът на Севт III“ в Националния археологически музей

Изложбата „Мечът на Севт III“ ще покаже за първи в София реставрирания меч на тракийския владетел от IV век пр.Хр., както и част от неговото въоръжение, открити през 2004 г. от известния български археолог Георги Китов.

За първи път след 2300 години оръжието на един от най-известните тракийски царе ще бъде показано в неговия цялостен вид – реставрирано с финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк.

До 8 май гостите на Национален археологически музей София ще могат да видят и част от въоръжението на Севт III – бронзовите му наколенници, шлемът с изписаното име на владетеля, златни апликации от въоръжението му, както и от конската амуниция, намерени в могилата „Голямата Косматка“ в Долината на Тракийските царе, край Казанлък.

След края на изложбата в Археологическия музей УниКредит Булбанк ще предаде мечът на Севт, на представителите на казанлъшкия исторически музей «Искра», за да заеме той своето място в постоянната му експозиция.

Севт III е тракийски владетел от 330 г. пр.н.е. до 300 г. пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство. Предполага се, че гробът му е в тракийската гробница „Голяма Косматка“ край днешния град Шипка.

Сподели в: