Изложба "Малки момиченца" в галерия "Васка Емануилова"

На 1 юни, вторник, от 18.00 часа в галерия "Васка Емануилова", филиал на Софийската градска художествена галерия, се открива изложбата Малки момиченца – част ІІ – Войната на малките момиченца.

„Малки момиченца” е дългосрочен проект на Ани Васева в сътрудничество с фотографа Иван Дончев и философа Боян Манчев, който се състои от серия инсталации и пърформанси: „Един зимен ден”, „Войната на малките момиченца” и „Малки момиченца 1”. Втората част на проекта, „Войната на малките момиченца”, се представя в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” на галерия „Васка Емануилова”, участвайки в Малък сезон 2010 г., проект в сътрудничество с ТР „Сфумато”.
В концепцията на Ани Васева „малкото момиченце” е не просто фигура на слабостта и крехкостта; то не е жертва, а неконтролируема сила, чиито капризи, инат и непредсказуемост предизвикват хаос, обърквайки съществуващите властови йерархии  в обществото. Проектът обособява собствено пространство в галерията, което налага самостоятелна и специфична рамка на представяне, изграждайки цялостна инсталация от фотографии, обекти и видео, в която зрителят е включен активно.

„Днешните медии „формират масите” с образи на насилие и еротика. Образът на жената-воин, или на войнстващата жена, който вероятно би зарадвал нашите баби-феминстки, се превръща в идеалния образ-продукт на днешните медии – от мрачната боза на Тарантино до японската крипто-педофилска манга. Обаче нас ни интересува стихийната енергия на малките момиченца, точката, в която тя (може би) успява да се изтръгне от контрола на медийно-икономическия спектакъл, да изпотроши всичко, а пък после, „да става каквото ще””. – Ани Васева / Боян Манчев

За авторите
Ани Васева е театрален и танцов практик и теоретик. Сред нейните досегашни осъществени проекти са спектаклите „Окото” и „С”, видеото „Точки на покой” и др. Боян Манчев е философ и теоретик на изкуството, автор на “L’altération du monde” (Paris, 2009), „La métamorphose et l’instant” (Paris, 2009), “Тялото-Метаморфоза” (София, 2007) и др. Иван Дончев е фотограф. Участвал е в проекти като „Присъствия”, „Лабиринт” и пр.

Сподели в: