Изложба "Лилия живее в града" на Люба Халева

Изложбата "Лилия живее в града" / Lilly Lives in the City/ на Люба Халева ще бъде открита на 1-ви март, от 19:00 ч., в Арт Галерия Анима (ул. Любен Каравелов № 58) и ще продължи до 13-ти март.

Изявата на Люба Халева , в която се обединяват ART CONTACT, Арт Галерия АНИМА и I Can Too цели да подпомогне актуалната цел на фондацията – център за деца с аутизъм в гр.Пловдив. Изложбата включва серия от платна – голям формат (70/200 cm), изпълнени в смесена техника – колаж, акрил, принтове, хартия, дърво.

А коя е Лилия? И защо именно това е заглавието на изложбата?
Лилия е символ на Богинята-майка. Лилия е изначалното божество, прикрито от хилядолетия на цивилизованост. Лилия не е елементарен образ на феминизма. Лилия е олицетворение на личната ни неудоволетвореност, която заместваме всеки ден с ненужни предмети. Лилия е израз на дълбоко несъзнавани страхове и първичен стремеж към постигане на хармония и равновесие между човека и заобикалящия го свят. Дали това е възможно в съвременните градове-корпорации?
Как изглежда урбанистичната среда на съвременното общество? Дали технологиите помагат в общуването или ни правят по-самотни? До къде стига консуматорският вкус? Има ли граници? И какво има отвъд тези граници?
Тези въпроси вълнуват художничката и чрез съвременното изкуство тя се стреми да предложи отговори, провокирани от негативите на живота в урбанистичната среда.
 
Люба Халева е завършила Националната художествена академия в София, специалност Плакат, визуални комуникации и графичен дизайн. Работи в сферата на съвременното изкуство и графичния дизайн. Работила е в областта на театралния плакат – за Народен театър Иван Вазов и Театрална работилница Сфумато. Печели първа награда в конкурса на VenusFebriculosa за корицата на книгата Лолита от Владимир Набоков. Някои от  последните й работи, с които ще се представи и на изложбата са публикувани в един от най-престижните сайтове за съвременен дизайн и визуални изкуства DesignBoom.

Сподели в: