Изложба “Карнавал – истории в картинки” – един проект на НАГЛЕДНА

За харесването, споделянето и честността

Само месец преди дългоочаквания Край на света, две от най-използваните думи в световен мащаб са like и share (с българските им еквиваленти лайквам и шервам). В геометрична прогресия се увеличава броят на хората, всекидневно харесващи и споделящи – лични статуси, новини, събития. Думи, музика, картинки. Малки и големи неща, които идват, докосват ни и си отиват. Естествена потребност от споделяне ли е това – да присядаме с другите край огъня, на седянка пред къщата, в кръчмата около шишето ракия? Да препредаваме и дооформяме историите и творчеството по свой начин, да бъдем част от цялото? Завръщане към Началото, към общото?

В същото това време медийната среда е все по-наситена с кампании в защита на авторството и за забрана на споделянето. Творецът трябва да получава адекватно заплащане за изработеното, да. Но къде е границата, прекалените забрани не затварят ли Автора в клетка, недосегаем, далеч от хората? Не става ли изкуството твърде изкуствено? А можем ли с прекомерното споделяне да убием и изгубим Автора? Кое е честно?

Карнавал – истории в картинки е проект на НАГЛЕДНА, който всъщност не се опитва да отговори на тези въпроси. Може би е едновременно въпрос и отговор. Или нито едното.

Всичко започва с един писател, един дизайнер и една корица на нова книга, която, оказва се, не е подходяща за канадския пазар. Рауи Хадж, Райчо Станев, Карнавал – сътрудничество и приятелство, започнало с втората книга на Рауи, преведена на български език (Хлебарка). Книгата вдъхновява картина, която – вместо като корица – заживява отделен живот и на свой ред дава идеята Райчо, Ани, Пенка, Радо и Евгени да фантазират и опишат свои приятели (с техни конкретни черти и навици) като различни животни, част от Големия Карнавал. Кратките истории са споделени с Пенка Динчева, която ги претворява в двадесет и четири картини.

Животът на карнавалните ни герои продължава и след настоящия визуален сборник, тепърва ще разбираме как. В случай, че не дойде Краят на света. Няма да е честно. Защото ни харесва и искаме да го споделим с вас, по един или друг начин. Това е само Началото на Карнавала.

Откриване: 31.10.2012 от 19.00 часа – Фотосинтезис Арт Център, кафе-галерия,

София, бул. Васил Левски 57

Сподели в: