Изложба и луксозен каталог по повод юбилея на скулптора проф. Величко Минеков

Изложба от пластики и рисунки на видния български скулптор проф. Величко Минеков ще бъде открита тази вечер в пазарджишката галерия "Станислав Доспевски” Тя е по повод 80-годишния му юбилей. В експозицията са включени и много негови рисунки и графики. Част от неговото творчество, дарено от автора на Пазарджик, е ситуирано на площада пред галерията. Тук са популярните "Жажда” и "Майка с дете”, фигурите на Спартак, Орфей, Ивайло, Родина, Нестинарка.

По повод юбилея Община Пазарджик финансира изработването на луксозен каталог от 48 страници.

Величко Минеков е български скулптор, известен с монументалната си пластика. Роден е на 13 октомври 1928 г. През 1954 г. завършва Националната художествена академия в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев.

Първата значима задача, която му е възложена, е архитектурното оформление на площада в Търговище. През 1957 г. печели награда на Московския фестивал на младежта и студентите. През 1958 г. участва на Първото световно младежко биенале в Париж, прави много изложби в страната и чужбина.

Сред известните творби на проф. Величко Минеков и скулптурни ансамбли са фигурата "София“, Ротондата пред Централна гара – София, паметникът на Съединението в Пловдив, фигурата на Владимир Димитров – Майстора пред СБХ на ул. "Шипка 6“ – София и др.

Той е носител на много държавни награди и отличия, сред които Димитровска награда (1972), орден "Стара планина“ I степен за цялостен принос към изкуството (2006), награда от Община Пазарджик за цялостен принос към изкуството и заслугите му към града (2006).

Сподели в: