Изложба и албум „Български столици, твърдини и светини” възкресяват българското Средновековие

Съвместният проект на ОББ и проф. Николай Овчаров представя художествени възстановки на архитектурни обекти, свързани с българската история
Банката ще пусне в благотворителна продажба уникален албум с възстановки и текст на Николай Овчаров.

Г-н Стилиян Вътев, Главен изпълнителен директор на ОББ и професор дин Николай Овчаров откриха официално изложбата „Български столици, твърдини и светини” и представиха албума с възстановки със същото име, който ще се продава с благотворителна цел, в подкрепа на начинанията на Сдружение „Обединени за милосърдие”.

Изложбата, продължава до 19 януари на адрес бул. „А. Стамболийски” №17, в галерия „Средец”, в Министерство на културата.

Над 40 художествени илюстрации и фотографии представят един нов поглед към българското Средновековие. За последните 2 години, със съдействието на Николай Овчаров, художника Тодор Ангелиев, и фотографска агенция „Булфото” бяха направени архитектурни и исторически възстановки на обществени сгради, храмове и крепости от българското Средновековие – от Плиска, Преслав, Велико Търново, Ловеч, Червен, Средец, Калиакра и други.

Фотографиите за албума са направени от Евгени Димитров от въздуха след 8 часов полет с малък самолет над Плиска, Преслав, Търново, Ловеч и Калиакра.

Посетителите ще могат за първи път да видят, как са изглеждали входната врата на Сердика, експонирана в подлеза до Президентството, градската резиденция на българския деспот Слав в Мелник, крепостта Анево кале над Сопот, Червената църква край Перущица и много други.

Проектът „Български столици, твърдини и светини” стартира през 2007 година. Целта е да допринесе за запазването на националното културно и историческо наследство, възкресявайки миналия блясък и слава на България.

От началото на февруари 2009 г. изложбата „Български столици, твърдини и светини” ще е част от постоянната експозиция с макети на исторически възстановки на проект „България на длан”.
Парите от благотворителната продажба на албума „Български столици, твърдини и светини” ще отидат в подкрепа на начинанията на Сдружение „Обединени за милосърдие”, създадено през 2007 година от служители на ОББ. Част от сумата ще бъде дарена и за възстановяването на брезнишки манастир „Свети св. Безсребърници Козма и Дамян”, за когото банката вече е дарила 15 000 лева.”

Сподели в: