Изложба "Иран – люлка на източната култура и цивилизация“ е открита в Русе

Още само седмица Исторически музей – Русе ще бъде домакин на изложбата „Иран – люлка на източната култура и цивилизация“. Тя представя образци на древни ирански изкуства, съхранени до днес. Експозицията е предоставена от Културното представителство към Посолството на Иран в България.

Витрините в зала „Червен“ в музея разкриват произведения на занаята „Каламзани“ – изкуство със седемхилядна история, което представлява особен начин на коване на желязото и съчетвава в себе си елементи от дърворезбата.
   
Друг древен занаят, за който разказват експонатите от изложбата, се нарича „Хатамкари“ и е един от най-известните ирански занаяти с голяма художествена стойност. Той представлява ръчно инкрустиране на декоративни детайли от метал и слонова кост върху дърво. Изкуството, чийто произход е забулен в тайнствени митове, е било познато  още на древните египтяни, които го наследили от коптите.
  
Изложбата в музея показва на своите посетители и творби-представители на изкуството „Минакари“ – така се нарича иранският занаят, който превръща емайлирането на медни съдове в основа за изящен майсторски рисунък.
   
Гостите на екзотичната изложба могат да се полюбуват още на копия от творбите на Махмуд Фаршчиян – съвременен ирански автор-миниатюрист, който създава собствена художествена школа и чийто творби са представяли съвременното иранско изобразително изкуство в Британската библиотека, университета „Харвард“, музея „Метрополитан“.
   
Част от експонатите в изложбата пък предлагат на русенци и гостите на града да се „докоснат“ до още един древен занаят – иранската калиграфия – която превръща обикновеното писмо в изкуство.

Сподели в: