Изложба-инсталация "Крепост" с премиера на 3 късометражни филма

Нуждаем се от крепост, дървена, каменна, духовна, аналогова, дигитална, глобална, която да ни защити. ДАЛИ?

Голямата изложба-инсталация в САМСИ "Крепост" ще се състои от 10 сепетмври до 11 октомври. Това е съвместен проект между САМСИ, Гьоте-институт София и фестивал UAMO Мюнхен с куратор Надежда Джакова и включва изложби и семинари на тази тема в София и Мюнхен.

Aктуалната изложба “Крепост” може да се разглежда като слeдствие на поредицата изложби “Ситуация София”, организирана от Надежда Джакова и Свилен Стефанов заедно с Ваня Кубадинска и Енцио Ветцел от Гьоте-институт, но същевременно и като предчувствие за една нова, променяща се Европа. Каква е нашата „крепост“ и искаме ли да останем в нея?

Обградени от общата стена на музейната зала, произведения на сайт спесифик арт, фотография, живопис, графика и късометражно кино – напълно различни откъм медии, конценции и авторски подходи, биват неочаквано съпоставими, обединени в общата „крепост”.
Как може да стане достъпна тя? Проектите на авторите Александър Вълчев, Галя Йотова, Ивайло Христов, Камен Старчев, Людмил Лазаров и Яна Лозева представят различните подходи.

В изложбата ще бъдат прожектирани и три късометражни филма на тема „Крепост”, създадени по време на семинар, организиран от Гьоте-институт София с немския режисьор Рихард Бланк. Експерименталните филми на Анна Николова, Елена Геновска, Милена Илиева, Силвия Пешева, Мая Кисьова, Смилен Савов и Анастас Джидров дават един възможен отговор: те подхождат към града по няколко различни начина и придружават героите по ежедневния им път.

Произведения от изложбата ще бъдат показани на фестивала UAMO 2016 в Мюнхен заедно с творби от още 10 града, между които Атина, Мексико Сити, Амстердам, Виена и Прага.

Сподели в: