Изложба "Импресия" се открива днес във Варна

Изложба живопис "Импресия" се открива днес в 18:30 часа във варненската галерия "Актив Арт" (ул. "Дунав" 5). Ще бъдат показани творби на Бончо Асенов, Валери Ценов, Иван Стратиев, Кирила Георгиева, Марина Русева, Михаил Камберов и Николай Русев

"Бончо Асенов и приятели” е работното заглавие на настоящата изложба – поредно гостуване на Арт компекс Империал в галерия "Актив Арт”. Замислено като пленерна изява на автори, с които във времето Любомир Желязков е изградил трайни взаимоотношения и ежегодно кани на различни места в България да творят заедно, вече седма година запазва своя характер. Този път избраното место е село Джурково в Родопите, а г-н Желязков е не само организатор, но и гостоприемен домакин, посрещащ приятели в реставрираната от него стара родопска къща. Естествено е и пейзажите от това неповторимо с красотата си място да преобладават в експозицията.

Своеобразен акцент са творбите на Бончо Асенов поради желанието на Любомир Желязков да представи в самостоятелна изложба художника, но впоследствие се връща на вече утвърдената традиция в края на годината – сборна изложба. Тук са включени и платната на неговите варненски любимци Марина и Николай Русеви с изключителни ракурси от планинския дом и двора на къщата. Естествено и силно в темата са творбите на Иван Стратиев, Михаил Камберов и Валери Ценов.

Единственият новак в групата е Кирила Георгиева. Вече цяла година Арт комплекс Империал афишира себе си с творбите на пловдивската авторка. Много ексцентрична като рисунък, плавна като изказ и задълбочена като изразност, ненатрапчиво, но категорично Кирила се вписва между утвърдените имена. Тя е нова за варненци, но е автор, който достатъчно дълго гради своя стил и ценностна философия. “Опивам се да рисувам недостъпното, невидимото за сетивата ни битие, което всички ние някак усещаме, но чието съществуване е трудно да докажем”, споделя авторката.

“Импресия” ни връща асоциативно към първоизточника на понятието, към природата, към спонтанността. Празник за сетивата тя е и емоционален пристан от багри, глътка свежест от извора на живота.

Сподели в: