Изложба "Икони" се открива дни преди Рождество Христово

На 19 декември от 17.00 ч. в сградата на Националния дарителски фонд „13 века България” ще бъде открита изложба „Икони” на Мариела Драганова, Севинч Мехмедова и АтелиеПраксис”. Изложбата се организира по повод Рождество Христово и представя млади творци от тревненската школа. Експозицията ще може да бъде разгледана до 31 януари 2014 г.

Мариела Драганова

Мариела Драганова е родена през 1984 г. в гр. Трявна. В мометна живее и работи в Трявна и във Велико Търново. Средното си образование завършва през 2003 г. в Средно художествено училище за приложни изкуства – гр. Трявна, специалност „Художник-стилна мебел”.  През 2008 г. завършва „Иконография” в ПБФ на Великотърновския университет  „ Св. св. Кирил и Методий”, степен бъкалавар. През 2010 г. защитава магистратура по  „Църковно кавалетни изкуства” във ВТУ. Паралелно с академичното си образование , усъвършенства уменията си  в школата по иконопис на манастира Путна в Румъния .
От 2012 г. е част от иконографско ателие „Праксис”.

По време на обучението  си във ВТУ участва в ежегодните изложби на катедра „Иконопис” . През 2008 г. участва в съвместна изложба – „ 200 години тревненска резбарска школа” в Даскаловата къща – гр. Трявна. През 2013 г. участва  в изложба  по случай  50 годишнината на „Специализиран  музей Трявна”, проведена в галерия „ Казаков”. От 2011 г. участва  в събития организирани от Българско Иконографско Сдружение.

В резултат на обучението си и практиката в ателиетата на манастира в Румъния, избира  да работи в православната стилистика на Критската школа. Работи с яйчна емулсия и пигменти. При позлатата използва различни похвати: гравиране, пробастър и асист. Изработва също и дърворезба, мозайка, стенописи.

Севинч Мехмедова

Севинч Мехмедова е родена през 1993 г. в гр. Дряново. В момента живее и учи във Велико Търново. Средното си образование завършва в НГПИ" Тревненска школа" , гр Трявна, специалност „Иконопис” през 2012 г. В момента следва специалност „Църковни изкуства” във ВТУ, Православен Богословски факултет, гр. Велико Търново. През 2012 г. организира първата си самостоятелна изложба "Живопис и колажи", която представя в НГПИ "Тревненска школа", а след това и в родния си град Дряново. От  2011 г. до дипломирането си през 2012 г. участва в няколко културно-образователни проекта организирани от Център за неформално оброзование и културна дейност "Алос" и сдружение "Изкуство в действие" ("Измерения на ефимерността", "Обект и среда", "Светлина и движение", "Моето време, моето място"). С дипломната си работа, икона"Слизане в ада" съм участвах в 3 изложби организирани от НГПИ "Тревненска школа". През месец май 2013 г.  участва в ежегодно провеждащата се изложба Православния Богословски факултет от специалност Църковни изкуства със своя изготвен проект по стенопис. Има опит с изработването на керамика и обработка на стъкло.

Ателие „Праксис”
През месец февруари 2013 г. Мариела Драганова, Гергана Илиева – Лесикова и Катя Стоядинова сформират иконографско ателие Праксис. До този момент всички те  работят самостоятелно. Завършили са специалност Църковни изкуства в Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а след това всяка от тях защитава магистратура съответно по Иконопис, Културно-историческо наследство на България и Богословие.

Паралелно с академичното си формиране усъвършенстват уменията си в школата по иконопис на манастира Путна в Румъния. В резултат на обучението си и практиката в ателиетата на манастира, избрат да работят в православната стилистика на Критската школа. Работят само с яйчна емулсия и висококачествени пигменти на Meimeri и Schmincke. Използват само свободно злато от 22 до 23,75 карата върху полимент (туткалена позлата). Предпочитат лаково покритие с олифа, заради гарантираната дълготрайност на живописния слой. В повечето икони полират златото. Изработват  също дърворезба и мозайка. От основаването си ателие "Праксис" е член на Българско иконографско сдружение. Техни икони са собственост на църкви и манастири в България, а също и на частни лица в Англия (сред които е и Архиепископът на Манчестър), Германия, Франция, Испания, Люксембург, Норвегия, Ливан и държави от балканските страни.

Кога: От 19 декември, 2013 г. до 31 януари, 2014 г.
Откриване: 19 декември, четвъртък, 2013 г. от 17.00 часа
Галерия „Професор Васил Геров“
София, кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ 1

Сподели в: