Изложба „Иван Милев“ (1897-1927) посветена на 115 годишнината от рождението на художника

В западната зала на Градска художествена галерия-Стара Загора от 4 до 26 май, представят изложбата „Иван Милев“ (1897-1927). Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Изложбата е посветена е на 115 годишнината от рождението на художника. В нея са включени 58 произведения /рисунки и живопис/, притежание на: Художествена галерия Казанлък, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Димитър Добрович“ Сливен и Градска художествена галерия Стара Загора.

Успял да обхване както никой друг родното, усетил чудодейната ритмика на старите предания и песни, проникнал в трепета на безименните иконописци и марангози, в звучността на причудливата форма на орнаменти и шевици, Иван Милев с езическа страст търси корена на тяхната благочестивост. С тревожно безпокойство са обсебени неговите мадони, овчари и гъдулари. Сватбата, годежът, танцът и жътвата като стари, прастари, уморени от времето ритуали, с бавно провлачено движение добиват своите очертания чрез вълшебната звучност на цветовете. Всички те водят Иван Милев, като в състояние на транс, към приказните видения, вселили се в тревогата на реалното. Той сам създава легенди, безмълвни като надеждата.
Вглъбени или носени от вихъра на въображението, демонично застинали с огромни трескави очи или пристъпящи като на свещенодействие, неговите герои носят онзи дух, който е символ на вечните ценности в човешкия живот и природата, наследени от забравените ни прадеди. Всяко движение, всеки жест, ритъм и цвят имат определен смисъл, превръщащ условността в удивителна понятност. А там някъде изчезва границата между легендата и живота. Там майката, годеницата, богатирът, жътварят, детето, бежанците … и самият той се срещат с вечността.

Марин Добрев

Още на Kafene.bg:

Откриване на изложбата „Без граници” на Стели Грънчаров

Изложба "Хартията в театъра" в рамките на Sofia Paper Art Fest

Изложба живопис на Ева Бичакджиян

Сподели в: