Изложба за малки добрини и големи приятелства

Вълнуваща „Изложба на истории“ може да бъде разгледана в Литературен клуб „Перото“ в НДК до 6 декември. Инициативата е на фондация „Подарете книга“. 20-те снимки с кратки текстове под тях представляват истински истории за приятелството между доброволци и деца от домове в цялата страна. Те са подбрани измежду стотици подобни, които се случват всеки ден.

„Ние не събираме книги, събираме хора, които да подарят книги на децата в домовете…защото и хората, и книгите са важни. Подари време!“ – така от неправителствената организация обясняват простичко в какво се изразява дейността им.

Гостите на събитието имаха възможност да поговорят с доброволците и при желание да се включат към каузата, като подарят време и внимание на деца от различни институции от цялата страна. Защото, според организаторите от фондацията, общуването и приятелството е това, от което децата се нуждаят най-много и което наистина ценят.

„Сега търсим още хора (но и книги), които искат да отидат там и да се запознаят с децата, да се сприятелят с тях, да им ходят на гости за рождените дни, да им изпратят книга за първия учебен ден и дори да има с кого да споделят, когато се влюбят – просто всичко, което един приятел може да направи. И след това, когато си имате доверие, както приятелите си имат, те ще ви повярват и за книгите, че са важни, и за живота – че не е като в сиропиталището – държавата вече не им е длъжна и трябва да се оправят сами. И когато видите, че са станали смели и борбени млади хора, до някъде и заради вас, това си струва всичкото време.“, обясняват от организацията.

 

Сподели в: