Изложба за българските художници и Мюнхен ще бъде открита в София

Изложбата "Българските художници и Мюнхен. Модерни практики от средата на ХIХ до средата на ХХ век" се открива на 12 декември от 18.30 часа в Софийската градска художествена. Тя е част от съвместен българо-германски проект , посветен на честванията по случай 200-годишнината от създаването на Художествената академия в Мюнхен. Ще бъдат изложени творби на български художници, завършили академията, а през месец февруари 2009 година ще се проведе и специална научна конференция. Изложбата е съпътствана и от каталог, който ще бъде отпечатан през януари 2009 година.

На откриването ще присъстват Негово превъзходителско г-н Михаел Гайер, посланик на Федерална република Германия и председателя на СОС Андрей Иванов.

Като голям европейски художествен център през годините Мюнхен е провокирал и привличал хора от цял свят – с учебните си заведения, с музеите, с театрите, с бохемската атмосфера. Това е едно от местата, където младата българска интелигенция –
художници, литератори, архитекти, музиканти, е осъществявала така нужния й контакт с европейските художествени традиции. Контакт, който след завръщането в родината е определящ за облика на българската култура и е от съществено значение за вписването й в европейски контекст.

Изложбата показва представителна извадка от 50 български живописци и скулптори, преминали през ателиетата на Мюнхенската художествена академия. Включените над 150 произведения обхващат периода от средата на ХIХ до средата на ХХ век. Събрани за първи път в подобен контекст, творбите, допълнени от документален материал, илюстрират духа на времето, връзката с европейското изкуство и желанието за приобщаване към духа на една модерна култура. Хронологично са представени ярки имена от различни поколения в българското изкуство – от първия български художник с академично образование Николай Павлович, през големи фигури като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Иван Ангелов –  основоположници на Художествената академия в София. Следват имената на Елена Карамихайлова, Александър Мутафов, Елисавета Консулова – Вазова, Иван Пенков, Дечко Узунов, Илия Петров, Елиезер Алшех, Константин Гърнев, Кирил Цонев, Жорж Папазов и др.

За първи път публиката ще се срещне и с напълно непознати автори и ще си припомни творчеството на малко известните и забравените. Изложбата е съпътствана от каталог.

Сподели в: