Изложба "Живот без тютюнев дим" ще бъде открита в Габрово

В навечерието на 31 май – Световният ден без тютюнопушене – в зала 5 на Дома на хумора и сатирата  в Габрово ще бъде открита тематична изложба "Живот без тютюнев дим”, съобщиха оттам. Творбите в нея са подбрани от богатия художествен фонд "Хумор на народите” на габровската Весела къща.

В изложбата ще бъдат показани 55 карикатури на 48 автори от 19 страни – Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия.
"Живот без тютюнев дим” е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007 – 2010 г. След представянето й в Габрово експозицията ще гостува и в други градове на страната.

 В навечерието на Световния ден без тютюнопушене ще бъде обявен и стартът на другата изява от съвместния проект на Дома на хумора и Министерството на здравеопазването – Националният ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?”. Той ще е отворен за участие на ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите. В карикатури, живописни творби, графики, скулптури, колажи, плакати и фотографии младите хора ще могат да поднесат с чувство за хумор своите послания за живот без тютюн.  До крайния срок 20 октомври 2008 г. всеки участник ще може да изпрати до 3 творби в Дома на хумора и сатирата. След селекция от компетентно жури, одобрените произведения ще бъдат представени в сборна изложба в Дома на хумора на 20 ноември – Международният ден без тютюнопушене. За авторите на най-оригиналните творби са предвидени атрактивни предметни  награди, а лауреатите ще бъдат поканени в столицата на хумора за откриването на изложбата.

Сподели в: