Изложба живопис "Шитите"

Галерия Сариев – Пловдив представя до 13 март самостоятелната изложба на Моника Попова "Шитите".

Моника Попова е автор, с който Галерия Сариев работи още от създаването си през 2004 година. ШИТИТЕ e изложба живопис (платна, акрил, масло и бродерия), в която са включени както нови творби, така и вече показвани. Селекцията на галерия Сариев обръща внимание на специфичния изобразителен език на авторката чрез техника на шиене, бродиране.

Моника Попова е автор с изявена склонност към анализиране на подсъзнателното, към експресивната, разкъсваща и необуздана емоция и с драстичните връзки между образите. Шиенето/бродирането в нарисуваните и със замах живописни платна има особена роля за акцентуване на определена емоция, за въвеждане в тайнството на джендър опозицията мъжко – женско и за подчертаване на личното и чувство за отминаващо време. Бодът в еротичните платна подчертава и събира половете, намира ерогенните зони, но създава и чувство за непреодолима самота като разчленява единността на тялото и придава самостойност на отделните части.

В работите на Моника Попова зададения фон (в ситуационен или културологичен план) често е смислово нарушен или личностно манипулиран. Картините, свързани с емоцията на летенето, описват полета, създава се усещане за свобода, но тропосването на парашута напомня за контрола, а запълнената (избродирана) фигура на парашутиста – за земното привличане, за тленност и преходност на мига. Като творец, изкушен от знака (самата тя е докторант по египтология) в работите и присъства писмото – египетско, глаголица като зададена културна норма, но подчертаната чрез шиене определена фигура или детайл придава неочакван смисъл на рамковия контекст.

ШИТИТЕ показват свободната авторова воля, но и вътрешен самоконтрол, ограничиващ екстремиката на рисуването и самонаблюдателен ракурс, който определя Моника Попова като автор със съвременна сетивност, а изложбата ШИТИТЕ – надхвърляща чисто естетическите измерения и поставяща актуални и екзистенциални въпроси.

Галерия Сариев, Пловдив
ул. Отец Паисий 40

Сподели в: