Изложба живопис "Хора и животни" на проф. Теофан Сокеров в галерия "Средец"

Изложба живопис "Хора и животни" на проф. Теофан Сокеров бе открита в галерия "Средец" на Министерството на културата. Експозицията ще продължи до 20 октомври т. г.

На официалното откриване на експозицията галеристката Мариана Каракостова прочете поздравителен адрес от министър Вежди Рашидов, в който той пожелава успех на изложбата на проф. Сокеров.

„УВАЖАЕМИ ПРОФ. СОКЕРОВ,
Приветствам Ви с „Добре дошъл” в престижната Галерия „Средец” на Министерството на културата!
Убеден съм, че творбите, които днес представяте, „ще се чувстват” тук също толкова уютно, колкото и в десетките градове извън България, където са били.
Казват, че талантът да виждаш и да разбираш е най-прекрасният дар на природата. А Вие, г-н Сокеров, й се отблагодарявате за този дар, като не спирате да интерпретирате по вълнуващ начин цветните фрагменти, които я съставляват. Хората и животните одухотворяват по неповторим начин платната в настоящата изложба, като ги карат да звучат с особената мелодия на душата. Ето защо смятам, че не е случайно съвпадение датата на откриването на изложбата – 1 октомври, Световния ден на музиката. Поздравявам Ви за музиката в картините Ви и желая на добър час на Вашите хора и животни!”

Теофан Сокеров е роден в Ловеч през 1943 г. През 1969 г. завършва Художествената академия в София. През 1965 г. като студент получава първата си награда – за творбата "Възпоменание". Носител е на национални и международни награди, сред които "Владимир Димитров-Майстора" (1981), "Илия Петров" (1986), "Захари Зограф" (1987), Награда на фондацията "Пиер Франчески Микети", Италия (1988). Участва в множество художествени изложби у нас и в чужбина. Едни от най-скорошните му изяви са през 2011 г. в Лондон, Бон и Истанбул.
Създал е 22 стенописа, многобройни кавалетни и монументални произведения, между които художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец (завършено 1985 г.), Музея на образованието (Габрово), Мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, Националния музей "Земята и хората" (София), Националния дворец на културата (София), мозаечни пана в музея "Васил Левски", Съдебната палата, дом "Преслав" и Изчислителния център в Ловеч. Автор е на мозайки, рисунки с молив, химикал, туш, суха игла. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и др. страни.
От 1994 г. е професор по живопис в Националната художествена академия.
През 2003 г. става почетен гражданин на Ловеч.

Сподели в: