Изложба живопис на Чавдар Петров на Шипка 6

На 24.10.2007 г. на 4 етаж в Национален изложбен център за съвременно изкуство “Шипка” 6 от 18.00 часа се откри изложба живопис на Чавдар Петров.

В настоящата си изложба, Чавдар Петров представя 34 картини (масло), посветени и вдъхновени от нощните пейзажи край Дунава. Авторът доразвива темата за мистиката на реката, която през месец февруари започва с изложба в галерия „Кръг +”.

Това са платна, през които се носят видения от Видинския бряг. Реката се е превърнала в граница между видимото и въображаемото, преддверие към сънищата. Авторът избира времето на здрача, когато лунните отблясъци изплитат с нежен шепот паяжините на плясъка от вълни и криле на птици или жаркото пладне, когато слънчевото струене разтваря бъбривата гълчава на  формите и я преподрежда с цветовете на панаира или съмването, за което казва:

Разсъмва се. Мъглата се носи на гъсти талази над сребърната река. Слънцето се опитва да проникне през нея. Ята от птици нарушават тишината на смълчания бряг. Ето, като загадъчни сенки се появяват топло сивите силуети на въжета и стълбове. Клоните на дърветата прорязват като вълшебна мрежа небосклона на реката. Мистичните силуети на застинали шлепове докосват дунавския бряг. Бавно отекват стъпки сред шума на падащите в златисто-оранжево обагрените листа на есента.

Нощ е. Реката и небосклона се сливат. Островът отсреща потъва в мрак. Само луната изплува над реката. Вълните галят лунната пътека.

Изложбата продължава до 7.11.2007 г.

 

         

Сподели в: