Изложба – живопис на Мария Казакова и Георги Митев

Днес 09 април (понеделник), от 18:30 часа е откриването на изложбата – живопис на Мария Казакова и Георги Митев в галерия "Актив Арт" – град Варна, ул. Дунав 5. 

От старогръцки “икона” означава образ. Християнското значение на това понятие е свързано с божественото, мъченичеството и святостта. Ортодоксалните икони са мистичен опит на хората за Богообщение. Модерното общество страда от глад за образи, казва италиaнският семиотик Умберто Еко, и една от основните функции на съвременната култура е да произвежда и налага тези образи. В този смисъл Модерните икони са образи от медиите, сцената, киното, музиката и политиката. И те са емблеми на нашето съвремие, защото са носители са определена представа за красота, сила и талант.

В експозицията темата е интерпретирана от двама автори – Мария Казакова и Георги Митев. Мария Казакова изхожда от идеята за съпоставка между класическите и модерните икони. Според авторката понятието „икона” има смисъла на образец, пример, към които хората се съпостявят и на които биха искали да приличат. Модерните икони заради техния талант и това, което създават са обекти на възхищение и обожание от публиката. Затова художничката в техниката на акварела е разработила портрети на признати в модерната култура икони като Джими Хендрикс, Мадона, Пенелопе Круз, Аксел Роуз, Лили Иванова, София Лорен. Със средствата на маслена живопис образите на Джони Деп, Ейми Уайнхаус, Майкъл Джексън и Невена Коканова. Изображенията са натоварени с поп-арт звучене, близко до плакатното, с много екпресивен колорит и художествени изразни средства, които разчупват двуизмерната плоскост на образите и им придават динамика.

Георги Митев представя в изложбата две голямоформатни композиции с портрети на Владимир Путин, както и серия със заглавие ”Ритъм в цвят” , пресъздаваща образи от фард рокаDJ, публиката, клубни партита и фестивали.

„Винаги съм обичал музиката и процесът на нейното създаване. Няма нищо по-хубаво от това да намериш няколко подходящи звука и да ги аранжираш в музика. Но по-интересно става, когато искаш да създадеш отново всичко това с четка и бои. Целта, която си поставих е да изобразя звуците, превръщащи се в музика и ритъм, вибриращи между творецът – композитор и неговата публика. Така се получи един експеримет – симбиоза между звук, ритъм и действие. В процеса на работа, слушайки музика ми бе безкрайно интересно да отразя именно този ритъм от музиката, търсейки своето индивидуално експресивно решение на нещата с помощта на цвета, контрастните тонове, контур и фактура. Ритъма не е достъпен за възприемане единствено чрез слуха. Смятам,че ритъма в изкуството е визуален такт – посредством цветове, светлосенки, линии, които изразяват движение и създават динамика.” – споделя авторът.

Концепцията на изложбата е да представи няколко гледни точки към образите на модерната култура.

Изложбата продължава до 3 май 2012 г.

Повече за авторите:

Мария Казакова е родена във Варна. Завършва художествено училище „Любен Каравелов” и Художествена академия за изящни изкуства в Генуа, където се дипломира през 2003 г., след което специализра живопис.
През 2001 г. печели конкурс за илюстрация „Аурелио Геллепини”.
Представя свои творби в изложбата „Ерос и шоколад” – Лигури 2005г. През 2007 г. открива две самостоятелни изложби – „Женският чудовищен хибрид : между антични митове и чудовища от сънищата” в Конгресния център в Алкамо (Сицилия) и „Спомени от дълбокото” в галерия Кортина, Милано. Същата година участва и в една колективна експозиция „Срокове” в Сицилия.
Има участия в множество културни събития. Едно от които е представяне на книгата „ Любов в Кейп Таун” в Милано през юли 2008г., където подготвя сценографията, експонирайки свои платна.
Нейни картини са публикувани в артистични издания с международен авторитет. Едно то тях е английското списание „Illustration.

Георги Митев

2011
Завършва магистратура в Национална Художествена Академия /спец. Живопис/
• Участва в 10-та годишна изложба ,,30×30,, Галерия ,,Астри,, гр. София
• Участва в изложба ,, Новите лица” , Галерия ,,Актив Арт”, гр. Варна
2010
• Участва в 9-та годишна изложба ,,30×30”, Галерия ,,Astry”, гр. София
• Участва в изложба във Виена, Австрия ,,160 удара в минута – Техно културата, като начин на живот”
• Участва в изложба ,,Арт Симпозиум”, Истанбул, Турция с част от серията му ,,160 удара в минута – Техно културата, като начин на живот ”
2009
• Изложба в SOCIETE GENERALE Bank с част от серията му ,,160 удара в минута – Техно културата, като начин на живот”, гр. София
• Самостоятелна изложба в галерия ,,Навил Арт”, гр. Варна, ,,160 удара в минута – Техно културата, като начин на живот”
• Участва в пленер и изложба ,, Дарик Радио Пленер 2009”, гр.Варна
• Участва в пленер и изложба гр. Банско
2006 – 2009
• Участие в изложба ,,Дипломни работи 2009/2010”, организирана от СБХ и НХА ,където печели втора награда със серията си ,,160 удара в минута – Техно културата, като начин на живот”
• Участва и печели редица академични награди в конкурси и изложби организирани от НХА и СБХ
2005 – приет в Национална Художествена Академия /спец. Живопис/
2000 – 2005 – учи в НУИ ,,Добри Христов”

Още на Kafene.bg:

Изложба „Цветни приказки” на Ели Герасимова

"Пейзажа като етюд, пейзажа като картина" изложба на Светлин Русев

Представят изложбата „Дървото на живота“ на 2 април

Сподели в: