Изложба живопис на Весела Бибина

В Националната художествена галерия е подредена изложбата живопис на Весела Бибина (25 юли 1919 Бобошево – 14 февруари 2003 София) .

Националната галерия представя изложба – живопис на Весела Бибина – художник от 50-те – 70-те години с ярко личностно присъствие, пословична с безупречния си вкус и остър безкомпромисен език.

Тя е известна преди всичко като художник – приложник, автор на многобройни декоративни украси, интериори и пространствени оформления за обществени сгради, като работи предимно със своя съпруг – бележития архитект Димитър Салабашев.

Весела Бибина е завършила живопис през 1944 в Художествената академия в София при Никола Ганушев. Заклеймена през 1940-те като формалист, тя отказва да се приспособява към изискванията на общите художествени изложби и разпоредбите на нормативната естетика на социалистическия реализъм и не е излагала своите живописни творби. 

Стилът й е формиран под влияние на „живописността” на Илия Петров и конструктивния експресионизъм на Кирил Цонев. Още в началото на 50-те и особено през 60-те години, когато стилът и е напълно завършен и изяснен виждаме основните му черти – интензивна наситена живопис с богата текстура, стегната в спартанска композиция и подчертана от експресивен плътен контур.
В изложбата са представени 130 живописни творби – маслени картини, пастели, тушови рисунки, създадени от 40-те до 90-те години на миналия век – от пастелни портрети в изискванията на Ганушев до завършена модерна индивидуална стилистика. Те разкриват едно последователно и много сериозно отношение към структурата на картината и живописния проблем.

Художничката рисува предимно пейзажи, често изискани натюрморти с цветя, портрети на свои близки и автопортрети. Но доминиращ жанр остава пейзажът. Весела Бибина се придържа към няколко основни мотива – Балчик и особено циганската махала, Родопите и специално Райково и преди всичко – любимият Созопол. Тя обаче не е маринист – интересува я градския пейзаж, дворовете, пранетата, плажовете, но и пристанището, рибарите и лодките – чарът на Созопол, изведен до обобщени мотиви.
Повечето творби на Весела Бибина са собственост на семейството.

Националната галерия за първи път представя пред публика това стилно, силно и очарователно творчество.

ДОРОТЕЯ СОКОЛОВА

ВЕСЕЛА БИБИНА

ЦЪРКВА В РАЙКОВО. 1960-те
СОЗОПОЛ. 1970-те
СОЗОПОЛ – ЛОДКИ. 1981

Сподели в: