Изложба живопис в галерия Лоранъ

На 27 септември от 19.00 ч ще бъде открита изложба Живопис в галерия "Лоранъ" (ул. Ген.Паренсов 31).

Трима живописци, различни и като стилистика, и като чувствителност, и като цялостно артистично поведение, се срещат в своя обща изложба! Не само външно погледната, но и по същество, живописта на Долорес, Атанас и Станимир Желев е трудно да бъде подведена под някъква обща арт платформа. И ако има нещо общо – това е тяхната различност. Различност, която уважава правото на личен път и движение в пластическото пространство. Във време, когато модерните средства на информация са проникнали дълбоко в артистичните прояви, за щастие има художници, които не само уважават пластическото начало на картината, но и го извеждат до личен емоционален свят.

Остро експресивна, живописта на Долорес Дилова носи природата в себе си и като начало, и като трайно състояние, и заедно с това е индивидуално неповторима като стилистика, като психологическа среда, като духовност. Мощно и едро построена картината живее в някакво свое емоционално състояние, със свои правила и закони. И ако Долорес е тръгнала от природата към себе си, пътят при Станимир Желев минава през едно вътрешно състояние, за да стигне до една пластичекса предметност, която едновременно е и природа, и живописна материя, с дълбок духовен заряд. Пласт върху пласт времето е формирало една сурова пластичност, със следи на вечност.

Изкуството на Атанас Атанасов като че ли е най-близо до своя природен първоизточник, а всъшност носи тайнството на скритите сили на битието, които движат раждането, съзряването и смъртта. Изяществото на източната стилистика се среща с един конкретен реализъм, който в пластическата си цялост ни отвежда в пространствата на иреална духовност.
Какво ни казват тримата автори?

На първо място – живописта преди да бъде пластичен или какъвто и да е принцип, е лично духовно състояние.
На второ място – светът на природата е свят на артиста, когато е минал през познанието на сърцето.
На трето място – колкото е по-агресивна съвременната арт технология на визуалните изкуства, токлова по-нужна и необходима ни е крехката вяра в трайните начала на пластиеската духовност.
Не всичко е загубено – живописта е жива!
                            Светлин Русев

Изложбата ще продължи от 27 септември до 17 октомври и може да бъде видяна в Галерия „Лоранъ” на ул. „Генерал Паренсов” №31.

Сподели в: