Изложба живопис "Аръшев и ученици" в галерия Дебют през октомври

Когато се пише за художник, особено когато е напуснал този свят, би трябвало да се подходи документално. Но случаят с Никола Аръшев е различен. Няма друг такъв "Автопортрет" в българското изкуство. Романтичен, модерен, разбираем. И такъв учител.

Никола Аръшев (1895 -1984) e малко познат познат на съвременната публика. Изложбата, инициирана от трима негови ученици – Лъчезар Ошавков, Никола Манев и Павел Койчев, има за цел да освети личността му, неговото благородно влияние, както и неповторимата му елегантност и майсторство на Художник.

Експозицията в галерия Дебют ще включва и ранни творби на тримата му ученици от времето, когато са били възпитаници на Художествената гимназия, както и непоказвани досега творби на Никола Аръшев.

Никола Аръшев е роден на 20 декември 1895 г. в Стара Загора. През 1927 г. завършва Художествената академия – София, специалност живопис, при проф. Н. Маринов и проф. Ц. Тодоров. Дълго време работи като учител по рисуване, включително и в Художествената гимназия – София. Изявява се предимно в областта на живописта. Членува в Дружеството на новите художници (1936), Дружество "Съвременно изкуство" (1937), Дружество на южнобългарските художници (1940 – 1944). Участва във всички Общи художествени изложби у нас, както и в представителни изложби на българско изкуство в чужбина. Реализирал е самостоятелни изложби в Стара Загора (1923) и в София (1947, 1966). Награден е с орден "Кирил и Методий" I степен, през 1963 и 1972 г. Умира през 1984 г.

Мястото е галерия Дебют (Художествената гимназия), бул. Васил Левски 62. Изложбата ще продължи от 1 до 22 октомври 2009 г. Откриването е на 1 октомври от 18 до 20 ч. в галерия Дебют.

* * *

Вижте още:
Изложба за Световния ден на усмивката
Проф. Христо Стайков с изложба графики и рисунки

Сподели в: