Изложба живопис, акварел, витраж на Руси Кожухаров

събитието: откриване на изложба
на Руси Кожухаров
 живопис, акварел, витраж
времето: 28.11.07 – 16.12.07
мястото: галерия-книжарница София Прес
ул.”Славянска” 29

Експозицията в галерия-книжарница София Прес включва творби, предоставени от семейството и приятели. Живопис, акварел и проекти за витражи ще припомнят на всички ни за  артистизма и порива към свобода на Руси.

„Творбите на Руси Кожухаров са свободни от предметност. Видимото е сублимирало в цвят, ритъм, енергия. Само един образ разчитаме – ту ясно, ту алогично прескачащ рамката, ту изплъзващ се като в съновидение. Това е конят. С всичките свои пластове – от подсъзнателните подбуди до овладяната мисловно мечта, този образ е в самата тъкан на създаваното от художника, сякаш негов авторски знак. Не ме напуска мисълта за това как се е чувствал Руси тук – сред близки и приятели, а в същото време като обичният вихрогон носещ се някъде много надалеч. Всъщност имал ли е покой? Намерил ли го е когато замени града с Еленския балкан?

В изкуството все пак най-важното е истината на вълнението. Щастливи са онези, които притежават негови творби. Те са гарантирано облъчени с чиста светлина.”

                                                                                                                                                                                                                          Ружа Маринска

повече за автора:
Руси Кожухаров е роден на 28 ноември 1965г., гр. София. През 1984 година завършва Художествената гимназия в София. През 1992 година завършва Националната художествена академия в София, специалност “Стенопис”, при професор Мито Гановски.

 

Сподели в: