Изложба "Жената в обществото" се открива в Русе

Изложбата “Жената в обществото” ще бъде открита в 11.00 часа на 05 май 2008 г. в Къщата на Калиопа (музей на градския бит), съобщиха от Регионалния исторически музей – Русе. Събитието е по повод Гергьовден –  празник на Русе.
 
Това е експозиция, която използва антропологически подход за представяне на промените, настъпили в живота на жените у нас през последното столетие. Изложбата включва теми като господарки и слугини, абитуриентски балове на благородни девици и бъдещи ударнички и многомашиннички. Представени са персонажи, обвързани с Русе – Станка Николица – Спасо – Еленина – първата българска поетеса, Димитрана Иванова – първата българка, която става лидер на организирано женско движение в продължение на почти 20 години.

Отделни експонати разказват истории, както за конкретни жени, така и за града. Такива са шапките на Роза Блаущайн и нейната фирма „Чикаго“, която се появява след завръщането на Соломон Блаущайн от Чикагското изложение. С парите от продадени пощенски марки на изложението той построява първата сграда с асансьор у нас, инвестира и в работилницата за шапки на жена си. Друга градска история е свързана с роклята тип Шантеклер, ушита през 1910 г. Тя отваря темата за изключително популярна модна тенденция в началото на ХХ век, белязала и българския политически живот с необикновената случка – окървавената сватба на Саафет и Йордан в Русе.

Изцяло белязан от присъствието на жени е преходът от социализъм към демокрация, когато представителките на нежния пол бяха първите, които поискаха чист въздух за Русе. Промените са белязани от експонати като писалката на М. Кунева, с която като министър подписва договора за присъединяване на България към Европейския съюз, както и от сватбената рокля на княгиня Калина.

През ХХ век феминизмът се опитва да изравни жените и мъжете като образи, а конкурсите за красота правят обратното. В ХХІ век в модата се появява понятието „унисекс“, което заличава половите белези. В света на шоубизнеса лесбийството и хомосексуализма („Тату“, Фреди Меркюри), травестизма (Азис) или смяната на пола (Дана Интернешънъл) се приемат повече като забавление, отколкото като изненада.

Експозицията стана възможна благодарение на подкрепата на Национален исторически музей – София и Регионален исторически музей – Разград.

Концепция и реализация на изложбата: Десислава Димитрова, д-р Радостина Шаренкова, ст. н.с. д-р Николай Ненов, Мариана Бърчева, Ренета Рошкева.

Сподели в: