Изложба етюди, колажи и скулптура на Ангел Станев

От 16 до 30 ноември 2010 г. галерия "Дебют" ще представи изложба на Ангел Станев. Експозицията включва етюди, колажи и скулптура. 

Изложбата се провежва в рамките на отбелязването на 60 години от създаването на Художествената гимназия. Авторът е неин възпитаник (завършва я през 1966 г.), понастоящем е професор в катедра скулптура на НХА – София.

Творбите са специално подбрани за пространството – етюдите му са от ранните студентски години, колажите – от последните няколко, а скулптурите маркират 80-те, 90-те години на 20-ти век, както и началото на 21-ви.

„Своенравното” творческо поведение на Ангел Станев, отдавна го е направило разпознаваем, но не и разгадаем, на пръв прочит. Лаконичен и в същото време – поетичен, авторът подрежда в странни лабиринти на мисълта гипс или бронз, восък, дантела, кадифе или зрънца от кафе. Просто, ясно и… енигматично,това е „водният знак”, който прозира в тъканта на неговите люлки, дискове, камбани, кутии и портрети. Необичайни и очарователни послания, изискващи пълното ви внимание. Все пак, Ангел живее нависоко.

Повече за автора:
Ангел Станев е роден на 19 ноември 1947 г. в Голебина, община Силистра.
През 1966 завършва Художествената гимназия – София, в която допълнително посещава часовете по скулптура на Петър Рамаданов.
През 1977 завършва специалност скулптура в  Национална художествена академия, София.
От 1977 редовно участва  в национални и представителни изложби на  СБХ  в България и чужбина (Австрия, САЩ, Германия, Гърция, Египет, Испания, Италия, Португалия, Кувейт, Норвегия, Румъния, Русия, Унгария, Франция, Япония).

Вижте още:
Самостоятелна изложба "Да ловим мечти" на Рада Якова

Сподели в: